Satte opp renning på 13 hulls grindvevkort i pvc fra heftet «Bunad – Hva er det?» som jeg fikk på regionledermøte i NH i helgen (sjekk ut husflid.no) i fargene grønt 8 T, gult 2 T og blått 3 T alle 3 m lengde. Innslag gult.
H – M – H – M – H – M – H – M – H – M – H – M – H
Gr Gr Gr Gu Gu Gr Gr Gr Bl Gr Bl Gr Bl
Brukte tvinge for å fest arbeidet i bordplaten.
Det tok litt tid før jeg fikk kontroll på islagstråden og fastheten slik at bredden på båndet ble jevn.
Undervisninga startar i Vinjesalen måndag kl. 09.00.
Nå nærmar det seg oppstart Modul 5. Les godt over informasjon og kva dykk skal ha med av utstyr.
Oppdatert deltakarliste blir sendt ut nærmare kursstart.
Kursmateriell
Materialpakke blir utdelt på kurset. Dersom nokon ønskjer å arbeide med eiga prosjekt, så må de ta det med kurslærar på førehand (sjå info. i kursplan).
Materialpakka inneheld:
stoff til bukse,
vest
trøye
lintråd
stoff til besetning
forstoff
knappar
Ein skal berre sy halve størrelsar.
Utstyr deltakar må ha med
Perm
Plastlommer
Blyant og viskelær
Notatblokk
Målband
Knappenåler
Kritt. Kvitt og farga
Synåler
2 sneller bomull sytråd i ulike fargar
1 snelle svart bomull sytråd
Fingerbøl eller sying
Saks til stoff
Saks til papir
Spiss brodersaks
Vinkellinjal/ linjal
Lintråd og voks til tråden
Pute til å ha på stolen. Det blir mykje stillesitting.
Fotoapparat eller mobil som du kan ta gode bilete med for dokumentasjon. Eventuelt gjera opptak av teknikkar
Undervisninga tek til med felles samling kl. 09.00 måndag med informasjon og presentasjon av modulen. Lærarane orienterer om programmet for veka.
Etter planen vil undervisninga bli avslutta med lunsj kl. 12.00 fredag.
Kost og losji
Hugs å ta kontakt med Raulandsakademiet på tlf. 35 07 32 92, om du ønskjer overnatting der. Kost og losji på kjem i tillegg til kursavgift.
Dei tilbyr overnatting på enkelt- eller dobbeltrom, med frukost eller fullpensjon. Når de bestiller sei frå at det gjeld Bunadopplæringa.
Kurslærar
Joar Vaagø og Anny Strand
Velkommen!
Vedlegg:
Vekeplan
Modul 5 Saum i mannsbunad og innføring i tilpassing
Måndag, tysdag og ½ onsdag:
Saum av plagg i halv størrelse (vest, bukse og jakke)
onsdag (halve dagen):
Drakthistorie, informasjon om konfeksjonssydde-, skreddarsydde- og rekonstruerte bunader.
torsdag og ½ fredag:
Tilpassing av lerretsmodellar og mønsterjustering.
Undervisninga startar kvar morgon kl. 09.00 i Vinjesalen ved Raulandsakademiet, og de held på fram til middag kl. 18.00.
Deltakarane må sjølv ta kontakt med akademiet for overnatting Tlf.: 35 07 32 92. Opplys om at det gjeld Bunadopplæringa. Raulandsakademiet tilbyr fullpensjon (frukost, lunsj, middag) kr. 1300,- per døgn.
Kursavgift:
Modul 1 – 3, kr. 4850,- per modul inkl. kursmateriell.
Modul 4 – 6, kr. 5350,- per modul inkl. kursmateriell.
(Prisen blir indeksregulert kvart år). I tillegg til kursavgift kjem kost og losji.
Undervisningstid:
Måndag – fredag kl. 09.00 – 18.00. Siste dag avsluttast kl. 13.00.
Modul 1, handlar om Introduksjon til bunadtilverkarfaget, eit utval småteknikkar knytt til bunad, planlegging og gjennomføring av eige arbeid.
Som fylgje av ny læreplan Vg3 bunadtilverkar/opplæring i bedrift, er det gjort justeringar i modulplanane frå og med ny modulrekkje. Mellom anna er snorer og band flytta til eigen modul.
Bunadtilverkarfagets sentrale verdiar og eigenart
Dokumentasjon og presentasjon
Vegen til sveinebrev
Bransjeinformasjon
Bedriftsforståing
Eit utval sting- og reperasjonsteknikkar
Omfang
Presentasjon av bunadtilverkarfaget relatert til sveinebrevet og dokumentasjon av eige arbeid. Innføring i eit utval småteknikkar som sting og samansyings-teknikkar.
Prøvelappar på:
Forsting
Kastesting
Skråtråkling
Attersting og opne attersting
Faldesting med prikk
Prikkesting/prikkestikning
Spilesaum
Kompetansemål
Planleggje, gjennomføre, vurdere og dokumentere eige arbeid. Bruk av fagleg nettverk lokalt og nasjonalt. Historisk riktige sting- og monteringsteknikkar.
Utforske og bruke fagets historie og eigenart, og formidle og vidareføre tradisjonell kunnskap om bunadtilverking. Bruke formålstenlege arbeidsstillingar, og gjere greie for gode arbeidsrutinar i ein produksjon. Vurdere og utføre reparasjonar og omsaum på bunader. Utrekning av tid og pris på eigne produkt, og gjere greie for korleis ulike val påverkar tidsbruk og lønsemd.
Modulane i Bunadopplæringa er bygd opp kring kompetansemåla i læreplanen for bunadtilverkarfaget Vg3, og kan inngå som ein del av vegen til sveinebrev.
Kurslærarar:
Mona Løkting og Hege-Therese Nilsen
Kurslærar har med seg det som trengs av materiell som garn, stoffar og sytråd.
Deltakaren tek med:
Perm, plastlommer, skrivesaker, knappenåler, saks, måleband, tråkletråd, fingerbøl, fotoapparat eller mobil til å ta bilde for dokumentasjon.
Ta gjerne med:
Lupelampe. Det er tilgang til dette, men ta gjerne med om du vil bruke eiga.
Briller. Vi brukar ofte to par utanpå kvarandre
Hovudlykt, om du har. Vi treng godt ljos.
Nåler. Ta med deg ulike nåler, tynne, tjukke, lange, stutte, spisse og butte.
Nål-i-treder
Noko som kan reparerast. Flott med ulike eksemplar! Du kan fikse det på kurset eller få forslag til korleis det kan reparerast.
Om du har strikkeplagg med hull i – Ta med! Har du tid, lag gjerne 3 – 4 lappar, ca 10 x 10 som du kan klippe hull i og stoppe.
Du er hjarteleg velkommen til å ta kontakt om du har spørsmål.
Min datter synger i kor og denne uken er hun med i fremføringen av Verdis Requiem i Oslo Konserthus noe som fordrer en ny lang svart kjole. Hun er dessuten flink til å tegne og skisset et ønske som jeg forsøkte å følge.
I dag tok vi turen til Gamlebyen i Fredrikstad for å være med på første vanndring med guide. Nei, jeg har ikke skrevet det feil, dette er en runde rundt i festningsbyen fra vannpost til vannpost.
Det troppet opp rundt 100 andre interesserte på Turistkontoret på torget midt i sentrum hvor vi fikk utdelt vannflaske og kart over vannpostene.
målet var gøteborg og eriksbergshallen — dette hadde vi egentlig planlagt å gjøre i påsken — det ble ikke noe av den gang da …
heldigvis fikk vi familie på besøk i helgen og da passet det å ta med seg avkommet på en kulturell tur for å se utstillingen :and there was light før den fortsetter på sin reise verden rundt 16. august.
det er tatt utgangspunkt i leonardo – michelangelo – raphael som de tre sentrale kunstnerne under renessansen i italia — så trekkes du inn i historien og menneskene rundt disse tre; hvem de ble lært opp av, jobbet sammen med og fikk jobber av, som igjen styrte i fred og om religion og ikke minst krig — og hva som skjer når religiøse fanatikere får makt nok til å bestemme — til tross for dette overlever kunsten og menneskers ønske om å skape …
det er en spennende utstilling som gir et bilde av datiden som er lettfattelig både for liten og stor!
billetten inkluderer voiceguide, på svensk eller engelsk, dette gjør at du kan vandre rundt fritt på egenhånd og bevege deg mens du hører på beskrivelser og forklaringer, få et blikk av ting helt nære eller tre litt lengre fra for å få avstand til leonardos militærinstallasjoner eller en kopi av michelagelos david som rager 4 meter over deg eller en hel vegg med raphaels atenske skole — for å nevne noe …
utstillingen avslutter med en samling moderne kunst som har hentet sin inspirasjon fra disse …
spesielt begeistret ble jeg for davids hode i marmor laget av en japansk kunstnere, ta en titt på bilder fra utstillingen
jeg ble nysgjerrig og etter noen glimt på nyhetene og litt lesing om «isfjell i stål»: skulpturen «hun ligger» som er innkjøpt som dekorasjon for operaen og ligger forankret i taket på bjørvikatunnelen 80 meter fra land og en titt på fotoet av henne
«Hun ligger» er inspirert av bildet «Das Eismeer» («Ishavet») av tyskeren Caspar David Friedrich, og at skulpturen er en «tredimensjonal oversettelse» av maleriet – et 16 meter høyt «isfjell» i stål.
synes jeg faktisk dette ble ganske vakkert og «levende» ettersom «hun» er «fri» til å bevege seg innen rimelighet og kan risikere å bli liggende innefrosset til tider …
artikkelforfatteren stiller spørmålet:
Er «Hun ligger» vel anvendte offentlige og private midler?
jeg stemte og er blant de 16 % av i alt 42297 (10.05.10 kl. 01.35) som har svart nettopp: ja, det er en vakker skulptur som legger en ekstra dimensjon til operaen — jeg synes de forsterker hverandre …
nå gjenstår det bare å ta verket i øyensyn personlig for å verifisere inntrykket …
Ta av deg sandalene på stranden, vasse ut til longtailbåten og ombord. Sett deg. Hør motoren starte opp og bringe båten i passe fart mot din favorittstrand, mens vinden tørker svetten av deg. Gå i land på hvit sand, finn deg en plass og løp ut i vannet. Bli til du er passe avkjølt og føler deg vel. Tasse i land og ta i mot en iskald øl, mot noen bath. Legg deg ned noen minutter mens du nyter naturen og ølet. Gjenta, gjenta inntil du er sulten og still deg i kø for en porsjon nylaget stekt ris med kyllling og løk, iskald med mango-slush til. Svøm en tur ut til øya. Nyt livet. Nei, bare nyt og la livet ligge brakk for en stund. Grip kjæresten i vannet og hold rundt ham/henne. Kjenn at nå kan du ikke ha det bedre, at kan du oppleve dette så trenger du ikke mer. Bevilg deg og dere en ny kald øl og skål i varmen, om det er i solsteiken eller skyggen.
ingeborg og hennes «mannskap» har som motto «å tilby en service som skaper uforglemmelige og gode minnerike ferieopplevelser» — de klarte det denne gangen servicen var upåklagelig hele veien godt ivaretatt av nikolas og billy som begge gav av seg selv slik at vi ferierende fikk en deilig opplevelse — solnedgangen …