Gås Foto: Sonny Thoresen 2012

Gås på påskeaften

Ja, hvorfor ikke, når man har en fugl i fryseren som skulle vært spist for lenge siden!

Gåsestek er nydelig mat med søtt tilbehør som svisker, epler og aprikoser servert med erter og kokte poteter og for ikke å glemme den deiligste hjemmelagde saus.

Heldigvis sto det best før 30. juni 2018, så da går det kanskje bra 😀

Oppskriften på hvordan helsteke gås fant jeg ved hjelp av Google.

[su_row][su_column size=»1/3″]

Ingredienser

Helstekt gås

1 stk gås
4 stk eplerød, syrlige
300 g aprikos
300 g svisker
timianfrisk, noen kvaster
salt
pepper

Kraft

gåsvinger og innmat
1 stk løkliten
1 stk gulrotliten
1 sellerirot1 bit
2 fedd hvitløk
3 dl rødvin
vann

Saus

2 ss gåsefett
1-2 ss hvetemel
8 dl kraft
2 ss ripsgelé
salt
pepper

[/su_column][su_column size=»2/3″]

Slik gjør du det

  1. Skjær av vingene på gåsen, ta ut innmaten og fjern noe av fettet i buken. Brun vinger og innmat over svak varme i det fettet som smelter ut.
  2. Tilsett grønnsaker skåret i biter, og brun det hele et par minutter til. Tilsett rødvin og la det koke inn til 1/3. Hell over vann så det dekker. La kraften småputre et par timer. Sil og kok inn kraften til halv mengde.
  3. Skyll og tørk av gåsen innvendig og utvendig. Gni den godt inn med salt og pepper, både inne i skroget og på skinnsiden.
  4. Del eplene i grove biter. Fyll gåsen med epler, svisker og aprikoser. Bruk en kjøttnål eller sy sammen åpningen om nødvendig.
  5. Legg gåsen på en rist over en langpanne og stek den ved 250 grader i 20 minutter. Senk temperaturen til 150 grader, hell litt vann i langpannen og stek videre i ca. 2 1/2 time. La gåsen hvile ca. 20 minutter før den skjæres opp.
  6. Skum fettet av stekesjyen i langpannen. Ta vare på alt fettet, det kan fryses ned til senere bruk. Mål opp innkokt kraft og stekesjy. Visp sammen 2 spiseskjeer gåsefett med hvetemel i en kasserolle. La blandingen brunes lett under omrøring. Tilsett 8 desiliter kraft/stekesjy og kok opp. La sausen småkoke til den får passe tykk konsistens. Visp inn ripsgelé og smak sausen til med salt og pepper.

[/su_column][/su_row]

Jeg husket ikke at det var så enkelt. Det beste av alt, gåsa kan stå i ovnen uten tilsyn.

Sausen ble laget litt på «gefülen», jeg tyknet kraften med å strø 1 ss mel på. Til kraften byttet jeg ut rødvinen med 1-2 dl portvin og ripsgeléen med solbærsaft jeg hadde stående. Dessuten en liten skvett med fløte til slutt. Sausen ble uimotståelig.

Det blir ikke 5 år til neste gang vi har gås J;_D))

Vel bekomme!

Kilde: Godt.no


Kommentarer

Legg igjen en kommentar