Ingredienser

 • 500 ml varmt vann
 • 1 ss havsalt
 • 1 ss sukker
 • 2 ts gjær eller .. tørrgjær
 • 1 ss olivenolje
 • 550 g hvetemel
 • 1 ss focacciakrydder etter eget ønske – f.eks. rosmarin, koriander, flaksalt, oliven, soltørkede tomater

Fremgangsmåte 

Les innlegget og se videoen før du starter å bake.

Bland alle ingrediensene i en stor bolle utenom melet. Pisk lett sammen, så kan du helle i melet. Bruk en eltekrok eller treskje i minst 1 minutt når du rører inn melet til deigen blir våt og klissete. Dette er den tyngste delen av jobben med oppskriften. Dekk så over med et kjøkkenhåndkle og la deigen hvile i 10 minutter.

Strekke- og foldemetoder 

Til denne oppskriften har jeg utviklet 2 ulike strekke- og foldemetoder:

 1. strekke- og foldemetode
  Først fukt hendene dine, dette gjør det enklere å jobbe med deigen. Jobb med deigen ved å folde og vris bollen som en klokke fra klokken 12, 3, 6 og 9 ved å trekke deigen opp og over til den andre siden av bollen. Dekk med et kjøkkenhånkle og la den stå i 10 minutter.
 2. strekke- og foldemetode:
  Fukt hendene igjen. Forsiktig løsne kantene av deigen ved å trekke den vekk fra siden av bollen. Plasser fingrene dine under deigen slik at du kan løfte den opp i midten. La deigen få tid til å løsne fra bollen og fold den tilbake ved å bruke dens egenvekt mens du fremdeles holder den i midten. Vri bollen i 90° og gjenta foldingen. Gjør denne metoden og repeter 3 ganger til, med 10 minutters mellomrom. Etter hver omgang med folding vil glutenstrukturen i deigen bli sterkere og det blir lettere å løfte og folde deigen.

Smør hele focacciadeigen og bollen med olivenolje, ca 3 spiseskjeer. Dekk bollen med plastfolie og et kjøkkenhåndkle, la den heve på et varmt sted i romtemperatur i 1-1 ½ time eller i kjøleskapet 4-12 timer (til dagen etter). Jeg foretrekker den lange kjøleskapshevingen. Denne hevemetoden gir størst bobler og mest smak. Les mer om hevealternativ lenger ned i innlegget.

Fjern plastfolien, rugg bollen frem og tilbake, dette åpner opp boblene og gir deigen mulighet til å puste. Smør et generøst lag med olivenolje i bunnen av en 25×35 cm non-stick langpanne. En god løsning, du kan også fore bunnen med bakepapir før du drypper oljen over. Hell deigen i langpannen. Det kan se ut som deigen mister luften, men ikke bli bekymret.

Fold deigen i 3-deler. Så, roter 90° slik at deigen ligger samme vei som langpannen og flip den over, slik at oversiden blir jevnere. Forsiktig spred deigen inn i hjørnene med fingertuppene, men ikke tving den.

Dekk med plastfolie igjen og plasser den på et varmt sted med romtemperatur i minst 1 time. Deigen vil fortsett å strekke og heve inn i hjørnene gjennom denne siste omgangen. Merk deg, om du følger kjøleskapshevemetoden, trenger deigen å komme tilbake til romtemperatur, dette kan ta opp til 2 timer.

Forvarm ovnen til 232°C.

Når ovnen er ferdig forvarmet, fjern plastfolien og drypp olivenolje på deigen.

Smør også fingertuppene med litt olje. Dette hjelper slik at deigen ikke henger igjen på fingrene når du lager groper. Dette gjøres ved at du presser fingertuppene inn i deigen, mens du lager forsiktige avtrykk og bobler på hele overflaten. Deigen bør sakte, men sikkert flyte tilbake. Vi er på jakt etter en deig som duver.

Strø toppen med rosmarin, flaksalt, oliven og annet godt krydder som passer til focaccia. Plasser i ovnen 22-24 minutters til den er gyllen brun og sprø. Avhengig av styrken på ovnen, kan baketiden variere noen minutter.

Når den er ferdig stekt, flytt den over på en rist for å kjøle ned før oppskjæring.

Tips til baking av focaccia

Den ideelle temperaturen for å heve brøddeig er mellom 23-29°C. Om rommet du baker i er trekkfullt, plasser bakebollen dekket med et kjøkkenhånkle i ovnen med døren lukket og avslått. Om den ikke har doblet i størrelse og fått bobler, fold deigen og la den hvile i 20 minutter til.

Jeg anbefaler på det varmeste å veie alle tørre og våte ingredienser for beste resultat. Riktig veiing av mel er viktig for et god resultat, ved bruk av ukjente oppskrifter.

Du kan bytte ut fersk gjær med tørrgjær i mengdeforholdet 1:1, men ha i bakhodet, tørrgjær trenger å bli satt i gang først. Bruker du tørrgjær mål opp 240 ml av det varme vannet fra oppskriften i en vid kopp eller bolle. Legg til 1 ts sukker og strø gjæren på toppen. Pisk alt lett sammen og la det stå 5-10 minutter til toppen skummer lett og det blir bobler på toppen. Deretter kan du legge til alle de tørre ingrediensene, sammen med resten av vannet, og fortsette bakeprosessen.

Focaccia er best samme dag som du baker den. Lagre rester i romtemperatur, pakket inn i plastfolie og et kjøkkenhåndkle, opptil 2 dager. Denne måten å oppbevare focacciaen på gjør at den holder på fuktigheten og bevares frisk og myk. Den sprø skorpen forsvinner, men du sitter igjen med deilig mykt brød istedenfor hardt, tørt brød. Focaccia er perfekt til sandwiches dagen derpå.

Vær generøs med olivenoljen

Focaccia er kjent for sin sprø skorpe som er gjennomsyret av olivenolje. Vær generøs når du drypper olivenolje på toppen av deigen og i bunnen av langpannen. Dette hjelp på å få til den velkjente sprø utsiden.

Hevealternativer – sakte heving for smak

Ikke forhast deg. La deigen få tid, slik at gjæren får gjort sitt til å utvikle de gode smakene. Fermentering er et fancy ord for heving under brødbakingen. Du velger selv om du ønsker å bruke den raske eller den sakte fremgangsmetoden beskrevet tidligere.

Riktig strekke- og foldemetode

Denne prosessen hjelpe til med å utvikle glutenet i melet, og resultatet blir et brød med lett og luftig struktur. Spesielt for en nybegynner, kan det å jobbe med deigen være litt skremmende, men focaccia er den beste måten å starte på. Foruten de to ulike strekke- og foldemetodene i starten, når deigen blir overført til langpannen for 2 heveperiode, fold deigen i tredjedeler. Så, roter 90 grader slik at deigen ligger i pannens lengderetning, snu rundt for en jevnere overflate. Forsiktig spre deigen utover mot hjørnene med fingertuppene uten å tvinge den.

Ernæring

 • Kalorier: 180 kcal
 • Karbohydrater: 34 g
 • Proteiner: 5 g
 • Fett: 2 g
  • Mettet fett: 0.3 g
  • Flerumettet Fat: 0.5 g
  • Enumettet fett: 1 g
 • Sodium: 648 mg
 • Potassium: 46 mg
 • Fiber: 1 g
 • Sukker: 1 g
 • Vitamin A: 1 IU
 • Kalsium: 7 mg
 • Jern: 0.4 mg

Vel bekomme!